Deep dish pizza

{ Ήξερα σίγουρα, ότι ήθελα να φτιάξω πίτσα, όση ώρα έβλεπα τα αγαπημένα μου χελονονιτζάκια στη τηλεόραση! Το θέμα όμως ήταν τι πίτσα...? Έχω φτιάξει με λεπτή ζύμη...έχω φτιάξει με πιο παχουλή....μέχρι και σκεπαστή!! "Βαθιά" όμως ποτέ...!!! Το επιχείρησα και μου βγήκε ακριβώς όπως την φαντάστηκε το άρρωστο μυαλό μου! Μπαμπάτσικια, ψηλή που σου προκαλεί δέος και νόστιμη ρε φίλε, πολύ νόστιμη! Για την εμφάνιση δε λέω πολλά, μάτια έχετε και βλέπετε! Στα υλικά το πήγα λίγο πιο μεσογειακά και χωριάτικα, καθώτι χρησιμοποίησα φέτα, μοτσαρέλα, σαλάμι αέρος, φρέσκια ντομάτα με σάλτσα που έφτιαξα η ίδια και πιπεριές on top. Φανταστική! Σαλτσούλα μπορείτε να βάλετε και απο τις έτοιμες στα βαζάκια του σούπερ μαρκετ αλλά πιστέψτε με η γεύση της σπιτικής δε συγκρίνεται με καμιά και δε σας παίρνει πολύ χρόνο να τη φτιάξετε οπότε είναι κρίμα!! "Βουτυρομελάκια δοκιμάστε τη ....}
















Υλικά για τη ζύμη:


▪ 400 γρ. αλεύρι
▪ 250 γρ. χλιαρό νερό
▪ 1 φακελάκι μαγιά
▪ 100 γρ. ελαιόλαδο
▪ 1 κ.σ. ξύδι
▪ 2 πρέζες ζάχαρη
▪ 1 πρέζα αλάτι

Υλικά για τη θεική σάλτσα ντομάτας:

▪2 κ.σ. λάδι
▪1 κρεμμύδι ξερό μικρό ψιλοκομμένο
▪1 σκελίδα σκόρδο
▪2 ντομάτες ώριμες στο χοντρό του τρίφτη
▪1 πρέζα ζάχαρη
▪αλάτι
▪1 πρέζα ρίγανη
▪2 κ.σ. κρέμα μπαλσαμικού με μέλι(προαιρετικά, αλλά πιστέψτε με κάνει τη διαφορά)

Υλικά για τη γέμιση της  "βαθιάς πίτσας":

▪400 γρ. μαλακή φέτα
▪200 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
▪8 φέτες σαλάμι αέρος
▪πιπεριά κέρατο σε ροδέλες
▪λίγο σουσάμι (προαιρετικά για πασπάλισμα)


Εκτέλεση για τη ζύμη:

Ρίχνω σε ένα μεγάλο μπολ το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύω με το σύρμα. Περιμένω ένα λεπτό και ρίχνω και το ελαιόλαδο. Αναμειγνύω το αλεύρι με το αλάτι και τα προσθέτω κι αυτά. Ζυμώνω με τα χέρια. Θα βγει ένα ζυμάρι που κολλάει. Το βάζω σε ένα λαδωμένο μπολ, το σκεπάζω με μεμβράνη και το αφήνω μία ώρα να φουσκώσει. 

Εκτέλεση για τη σάλτσα:

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ρίχνω το λαδάκι και μόλις ζεσταθεί λίγο ρίχνω το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Το σωτάρω σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Έπειτα προσθέτω και το σκόρδο κομμένο στα δύο να σωταριστεί λίγο και αυτό για να βγάλει τα αρώματά του. Μετά στο τέλος θα το αφαιρέσω. Στη συνέχεια ρίχνω τις ντομάτες που έχω τρίψει στο τρίφτη και ανακατεύω. Προσθέτω τη ζάχαρη, το αλάτι και το μπαλσάμικο αν βάλω. Σιγοβράζω για 20' να μείνει μια παχύρευστη σάλτσα χωρίς υγρά. Λίγο πριν τη σβήσω, βάζω και τη ριγανίτσα. Έτοιμη! Την αφήνω να κρυώσει.


Συναρμολόγηση:

Παίρνω ένα τσέρκι 26-28 εκ διάμετρο. Απλώνω στο πάτο λαδόκολλα και λαδώνω τα τοιχώματα. Ρίχνω μέσα το ζυμάρι και το απλώνω με τα δάχτυλα να σκεπάσει το πάτο και τα τοιχώματα.




Στη συνέχεια σε ένα μπολ βάζω τη φέτα την οποία λιώνω με το πιρούνι, προσθέτω και τα 100 γρ.  τριμμένη μοτσαρέλα και ανακατεύω.



Ρίχνω τα τυριά στο πάτο της πίτσας και τα απλώνω να πάνε παντού.



Στη συνέχεια απλώνω πάνω από τα τυριά τις φέτες σαλαμιού.



Τέλος ρίχνω από πάνω τη σάλτσα, τα υπόλοιπα 100 γρ. μοτσαρέλας και τις πιπεριές. Γυρνάω το ζυμάρι που προεξέχει προς τα μέσα και πασπαλίζω αν θέλω με λίγο σουσάμι.






Ψήνω τη πίτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40'. Ξεφουρνίζω, την αφήνω να κρυώσει καλά και την σερβίρω.



Σχόλια

Best Sellers