Σπιτικές πίτες γεμιστές με κιμά και τυρί

{Σαββατάκι σήμερα και για όσους θέλουν σπιτική θαλπωρή γι απόψε, σας ετοίμασα τον πιο "cozy" μεζέ...Σπάει μύτες η μυρωδιά της φρεσκοψημένης σπιτικής πίτας και όσο για τη γέμιση με κιμά και ρεγκάτο δεν έχω περιγραφή που να ταιριάζει! Μη μου παραλείψετε το μοσχοκάρυδο στο κιμά..αμαρτία...! Μόνο η διαδικασία να τις φτιάξετε θα σας χαλαρώσει αν είχατε μια δύσκολη εβδομάδα και θα σας κάνει πολύ χαρούμενους, το εγγυώμαι! Τώρα αν είστε παραπάνω από δύο απλά διπλασσιάστε τη δόση της ζύμης και της γέμισης...Καλή απόλαυση "βουτυρομελάκια" μου!}







Υλικά για τις πίτες ( για 4 μερίδες) :

▪ 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
▪ χλιαρό νερό
▪ 1 κ.γλ. αλάτι
▪ 2 κ.σ. λάδι
▪ λίγο σουσάμι (προαιρετικά)

Υλικά για τη γέμιση:

▪ 250 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
▪ 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτά φετάκια
▪ 1/2 φλ. καφέ λάδι
▪ 1 κ.σ. πάστα ντομάτας
▪ 1 ντομάτα στο χοντρό του τρίφτη
▪ 1 πρέζα ζάχαρη
▪ αλάτι-πιπέρι
▪ 2 κούπες νεράκι
▪ 1/2 κ.γλ μοσχοκάρυδο
▪ 1 χουφτίτσα ψιλοκομμένο μαιντανό
▪ 100 γρ. τριμμένο τυρί ρεγκάτο ή γκούντα
▪ λίγο ακόμα μαιντανό για το σερβίρισμα

Εκτέλεση για τη γέμιση:

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ρίχνω το λαδάκι, να ζεσταθεί. Έπειτα ρίχνω το κρεμμύδι να μαραθεί σε μέτρια φωτιά. 
Μόλις το κρεμμύδι μαλακώσει ρίχνω το κιμά και τον πατάω καλά με τη ξύλινη κουτάλα να τσιγαριστεί και να διαλυθεί. Ανακατεύω μέχρι να τσιγαριστεί καλά. Έπειτα προσθέτω τη πάστα ντομάτας και την ανακατεύω με το λαδάκι στο πάτο της κατσαρόλας, να καβουρντιστεί και να βγάλει τα αρώματά της. Αμέσως μετά προσθέτω τη τριμμένη ντομάτα, μια πρέζα ζάχαρη και το νεράκι. Σιγοβράζω (εμένα το μάτι της κουζίνας μου φτάνει μέχρι το 9 και το έβαλα στο 5) για περίπου 30'-35' το κιμά, να μείνει με πολύ λίγο ζουμάκι. Κανα τέταρτο πριν το σβήσω ρίχνω αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και τον μαιντανό. Το αλάτι με προσοχή γιατί θα μπει και το τυράκι μετά. Μόλις το κατεβάσω, αφήνω λίγη ώρα να σταματήσει ο βρασμός και τότε προσθέτω και το τριμμένο τυράκι. Ανακατεύω κι έτοιμη η γέμιση.

Εκτέλεση για τις πίτες:

Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι με το αλάτι και το λάδι. Ρίχνω λίγο λίγο χλιαρό νεράκι μέχρι να πάρω μία ομοιογενή ζύμη, μαλακή που δε κολάει στα χέρια. Τη πλάθω σε μπάλα και την αφήνω στην άκρη για 5'. Έπειτα τη μοιράζω σε 4 μέρη και πλάθω το κάθε ζυμαράκι σε μικρή πίτα σα ψωμάκι πάχους 2 εκ. Λαδώνω τις πίτες και τις βάζω σε ταψί  που έχω απλώσει με λαδόκολλα. Αν θέλω πασπαλίζω με σουσάμι. Ψήνω σε αντικολλητικό τηγάνι που έχω αφήσει να κάψει καλά για 7'-8' από κάθε πλευρά ή ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 20'. Μόλις πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα και γίνουν τραγανές από έξω και αφράτες μέσα, είναι έτοιμες. Ανοίγω τις ζεστές πίτες στη μέση σαν τσέπες και τις γεμίζω με το κιμά. Πασπαλίζω στο τέλος με τυρί τριμμένο και σερβίρω!

Σχόλια

Best Sellers