Τυροπιτάκια με σάλτσα ντομάτας και πιπεριά

{ Μεσογειακά, ελαφριά και πεντανόστιμα αυτά τα τυροπιτάκια. Η ζύμη τραγανή που όμως δε χρειάζεται ούτε δόντι για να τα δαγκώσετε διότι λιώνουν στο στόμα...! Φτιάξτε τα "βουτυρομελάκια" μου, για τα μικρά ή μεγάλα "παιδιά" σας. Έτσι θα έχουν ένα κολατσιό μέσα στη μέρα από τα χεράκια σας, που θα το θυμούνται για μέρες και σίγουρα θα σας ζητάνε επανάληψη!! Πάω να φάω ένα, μου έσπασε τη μύτη η πιπεριά!}







Υλικά για 16 χορταστικά τυροπιτάκια:

▪1 φλ. τσαγιού σπορέλαιο
▪1 φλ. τσαγιού χλιαρό φρέσκο γάλα
▪400 γρ. περίπου αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
▪1 κ.γλ. ζάχαρη
▪1 κ.σ. ξύδι
▪1/2 κ.γλ. αλάτι
▪1 κ.γλ. ξηρή μαγιά

Για τη γέμιση με σάλτσα ντομάτας, φέτα και πιπεριά:

▪2 ντομάτες τριμμένες στο χοντρό του τρίφτη
▪1/4 φλ. καφέ ελαιόλαδο
▪1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
▪1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
▪1 πρέζα ζάχαρη
▪1/2 φλ. καφέ λευκό ξηρό κρασί
▪αλάτι-πιπέρι-ρίγανη
▪λίγο νεράκι
▪200 γρ. φέτα 
▪σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά) 

Εκτέλεση για τη γέμιση:

Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνω το λαδάκι να ζεσταθεί. Έπειτα ρίχνω το κρεμμύδι και τη πιπεριά να τσιγαριστούν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. 
Μόλις μαραθούν σβήνω με το κρασάκι, ανακατεύω λιγάκι και αμέσως ρίχνω τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, λίγη ριγανίτσα και ανακατεύω για 2' να πάρει μια βράση και η ντομάτα. 
Τέλος προσθέτω λίγο νεράκι (περίπου μισό μπρίκι), χαμηλώνω τη φωτιά και βράζω τη σάλτσα μου περίπου 15' μέχρι να πιει τα υγρά της. Ίσως χρειαστεί μια σταλιά νεράκι ακόμα...θα το δείτε. Μόλις γίνει, αφαιρώ από τη φωτιά, αφήνω να κρυώσει και προσθέτω τη φέτα που έχω τρίψει με το χέρι. Έτοιμη η γέμιση!

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το λάδι, το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύδι και τη μαγιά και τα ανακατεύουμε να μέχρι διαλυθούν. 

Έπειτα κοσκινίζουμε το αλεύρι και λίγο λίγο το προσθέτουμε στο μείγμα με τη μαγιά ανακατεύοντας.

Αφού η ζύμη μαζευτεί σε μπάλα την χωρίζουμε σε 16 μπαλάκια ομοιόμορφα.

Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, αφράτη και αρκετά λαδερή. Μη τη φοβηθείτε, βγαίνει σούπερ...τραγανή απ'έξω και αφράτη μέσα.

Πατάμε το κάθε μπαλάκι ζύμης ανάμεσα στις παλάμες μας να πλατύνει και βάζουμε στη μέση από μια κουταλιά της σούπας σάλτσα ντομάτας με πιπεριά και φέτα. Κλείνω από πάνω περιμμετρικά και τα γυρνάω ανάποδα ούτως ώστε να πάει η ένωση από κάτω. Το σχήμα οπότε, θα είναι στρογγυλό. Πασπαλίζω με σουσάμι αν θέλω και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 150° για 25'-30' μέχρι να ροδίσουν.

Σχόλια

Best Sellers