Καρπούζι γλυκό του κουταλιού


{Μια ξαφνική λαχτάρα με έπιασε να φτιάξω κάτι που δεν είχα δοκιμάσει ποτέ ως τώρα! Γλυκό του κουταλιού καρπούζι. Ο Στέφανος έκοβε καρπούζι στη κουζίνα. Χρυσή με κάνει κάθε μέρα να φάω, αλλά πάντα εγώ λέω "πιο μετά, πιο μετά" Το πιο μετά θα έρθει όμως και το καλοκαίρι θα φύγει παίρνοντας μαζί του και τα κατακόκκινα καρπούζια. 


Εγώ το φοβόμουν ωφείλω να ομολογήσω, αλλά θυμήθηκα την Αλίκη στο "δόλωμα" που έλεγε ότι το άσπρο μέρος του καρπουζιού είναι το καλύτερο!! Ε και το τόλμησα! Ο τολμών νικά αγαπημένα μου "βουτυρομελάκια" και τώρα θα κρατήσω το καλοκαίρι για όλο το χρόνο μαζί με τα καρπούζια του!



Μένει τραγανό και μελωμένο όταν ετοιμαστεί και είναι πραγματικά υπέροχο! Σκεφτείτε λίγο, πόσες φλούδες καρπουζιού πετάτε καθημερινά και πόσο κρίμα είναι! Φτιάξτε αυτό το υπέροχο φρούτο, γλυκό του κουταλιού και κρατείστε το καλοκαίρι όλο το χειμώνα στο σπίτι σας. Μεταφορικά και κυριολεκτικά βεβαίως βεβαίως!!




Εύχομαι να έχετε ένα υπέροχο καλοκαίρι γεμάτο νοστιμιές, δροσιές, να κάνετε όσες περισσότερες βουτιές γίνεται και εμείς εδω είμαστε να τα λέμε!!

Υλικά:

-1 κιλό καρπούζι το λευκό μέρος με ελάχιστο κόκκινο από πάνω (χωρίς τη πράσινη φλούδα)
-500 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
-Χυμό από μισό λεμόνι
-1 βανίλια
-Αμύγδαλα λευκά κομμένα στη μέση

Εκτέλεση:

Για το γλυκό καρπούζι, καθαρίζουμε πρώτα τη πράσινη εξωτερική φλούδα και την ψίχα, αφήνοντας ελάχιστη κόκκινη ψίχα πάνω στο άσπρο μέρος. Ύστερα κόβω σε κύβους των 2 εκατοστών. Στη συνέχεια βάζω το καθαρισμένο και κομμένο καρπούζι σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το χυμό λεμονιού για να μείνει άσπρο και να μη μαυρίσει και τη ζάχαρη. Ανακατεύω και σκεπάζω με μία μεμβράνη. Αφήνω όλη νύχτα στο ψυγείο να βγάλει τα υγρά του.



Την επόμενη μέρα μεταφέρουμε το καρπούζι με τα υγρά που έχει βγάλει και τη ζάχαρη που έχει μισολιώσει σε μια κατσαρόλα βαθιά. Μόλις πάρει βράση ξαφρίζουμε για κανά δεκάλεπτο και μετά σε μέτρια φωτιά βράζω για περίπου 50' μέχρι να δέσει το σιρόπι και να βράσει το γλυκό μας. Αν δείτε ότι πίνει όλο το σιρόπι νωρίτερα προσθέστε λίγο νεράκι ( μισή κούπα). Στο τέλος κι εφόσον έχει δέσει το γλυκό μας προσθέτουμε τη βανίλια και το αμύγδαλο. Αφήνουμε να κρυώσει καλά το γλυκό και αποθηκεύουμε σε βαζάκια που έχουμε αποστειρώσει.

*Για να δούμε αν έχει δέσει το γλυκό μας κάνουμε το γνωστό κόλπο με το παγωμένο πιατάκι. Στάζουμε μια σταγόνα από το σιρόπι μας σε ένα πιατάκι που έχουμε παγώσει στη κατάψυξη. Αν σταθεί και δεν τρέχει έχει δέσει σωστά. Προσοχή μη το παραβράσετε και βγει πολύ σφιχτό το σιρόπι όταν κρυώσει. 


Σχόλια

Best Sellers