Μαρμελάδα tutti frutti με βερύκοκα, νεκταρίνια και μπανάνες



Καταρχάς να πω ότι χωρίς μουσική δε μαγειρεύω. Δε μπορώ να μαγειρέψω. Έστω στο σιγανό σαν μουσικό χαλί κάτι παίζει. Αυτή τη μαρμελάδα την έφτιαξα με cumbia και σάλσα μουσικές κουνώντας το για τα καλά. Αν με πιάνετε! 
 Που λέτε λοιπόν αγαπητά "βουτυρομελάκια" μου συνήθως όταν έχουμε αρκετά φρούτα στο σπίτι, δεν ονειρεύομαι δροσερές φρουτοσαλάτες ούτε χυμούς, αλλά μαρμελάδες! Με διαφορετικά φρούτα ή και ίδια, με νέους συνδυασμούς, αρώματα και γεύσεις!! Και γενικά με τσαχπινιές που ονειρεύεται η γλώσσα μας αλλά δεν έχει ακόμα δοκιμάσει! Έκρηξη γεύσεων που λένε κάποια κλισέ.


 Αυτή τη φορά λοπόν ο Στέφανος ήρθε σπίτι με ζουμερά κατάγλυκα βερύκοκα και νεκταρίνια. 
Να σας πω ότι είχα ήδη και τέσσερις μικρές μπανάνες που είχαν παραγίνει και σκεφτόμουν να τις κάνω ένα μπανανοκέικ. 
 Δεν τις έκανα όπως καταλαβαίνετε και τις πρόσθεσα και αυτές στη φανταστική tutti frutti μαρμελάδα μου που λένε και οι γείτονές μας οι Ιταλιάνοι.
 Ο συνδυασμός είναι υπέροχα γευστικός, καταλαβαίνεις όλα τα φρούτα ένα ένα και δεν είναι γλυκατζούρα γιατί έβαλα τόση όση ζάχαρη έπρεπε κι έτσι κράτησα ατόφια τη γεύση των φρούτων και τόνισα τη δική τους γλύκα. 



**Σημαντικό για το τέλος να σας τονίσω ότι τα φρούτα πρέπει να είναι ώριμα, αλλιώς θα βγει ξυνούτσικη η μαρμελάδα.

Υλικά (για 5 μικρά βαζάκια):

1 κιλό βερύκοκα ώριμα, καθαρισμένα και ξεκουκούτσωτα
• 4 νεκταρίνια ώριμα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
• 4 μικρές γινωμένες μπανάνες καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
• 1/2 κιλό ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
• 1 κούπα νερό
• χυμό από μισό λεμόνι (μικρό λεμόνι)
• 2 βανιλίνες ή ένα κλωναράκι αρμπαρόριζα (εγώ έβαλα αρμπαρόριζα γιατί έχω μπόλικη.

Υ.Γ. Αν τα φρούτα είναι τόσο ωραία και μυρωδάτα (από χέρι που λένε) δε χρειάζεται ούτε βανιλίνες, ούτε αρμπαρόριζες. Κρατήστε δυνατό το δικό τους άρωμα. Δε χρειάζεται τόνισμα ένα καλό βερύκοκο, μη γελιόμαστε!


Εκτέλεση:

Αρχικά πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα φρούτα μας κάτω από καθαρό τρεχουμένο νερό. Να το ευχαριστηθείτε τώρα που κάνει και ζέστες.
Έπειτα τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα κατά αυτόν το τρόπο.
Φρούτα, ζάχαρη, φρούτα, ζάχαρη κ.ο.κ.



Τα αφήνουμε όλη νύχτα στο ψυγείο να βγάλουν τα υγρά τους. Να μελώσουν.
Στη συνέχεια τα βάζουμε στη φωτιά προσθέτοντας 1 κούπα νερό για να τα βοηθήσουμε να πάρουν βράση. 

Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και ξαφρίζουμε καλά τη μαρμελάδα για να γίνει διαυγής και γυαλιστερή.  Μόλις μαλακώσουν στο 10λεπτο τα φρούτα πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ μέσα στη κατσαρόλα. Αν θέλετε κομματάκια φρούτων, λιώνουμε με διακοπτόμενη λειτουργία. Αν δεν έχετε ραβδομπλέντερ κάντε το στο μπλέντερ λίγο λίγο το μείγμα.

Μετά από αυτό ανακατεύουμε συνέχεια με μία ξύλινη κουτάλά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα μας. Παίρνει περίπου 35' με 40'. Λίγο πριν δέσει η μαρμελάδα ρίχνετε το χυμό λεμονιού και το αρωματικό της επιλογής σας. Η μαρμελάδα βερίκοκο είναι έτοιμη όταν σηκώσουμε μια κουταλιά και το μείγμα είναι αρκετά πυκνό και αφήσει ένα παχύ στρώμα στην κουτάλα.

 Τη μοιράζουμε καυτή σε αποστειρωμένα βαζάκια και τη διατηρούμε για μήνες σε σκοτεινό και δροσερό σημείο. Μετά το άνοιγμα η μαρμελάδα διατηρείται στο ψυγείο.

Σχόλια

Best Sellers