Baklava cookies
{ Τι θέλει η κουζίνα? Όρεξη και ρίσκο...να μη φοβάσαι να δοκιμάσεις και πατώντας πάνω σε μια έτοιμη συνταγή αιώνων, εσύ να φτιάχνεις κάτι νέο! Στην αρχή είχα κι εγώ τις αμφιβολίες μου, δε το κρύβω...Όταν όμως τα έφτιαξα και δοκίμασα ωφείλω να παραδεχτώ ότι μου άρεσαν ακριβώς όπως και το ορίτζιναλ γλυκό. Ο μπακλαβάς είναι γλυκό των Χριστουγέννων ασυζητητί οπότε...βολίδα στη κουζίνα για μία πρώτη δόση από baklava cookies...! Για ποικιλία αν θέλετε, γεμίστε μερικά με μαρμελάδα της επίλογής σας...Εγώ χρησιμοποίησα μαρμελάδα γκράνμπερις! Εξαιρετική!}
Υλικά για τη ζύμη (για 20 μπισκότα):
▪1 φλ. βούτυρο μαλακό
▪1 κ.γλ. αλάτι
▪1 ασπράδι
▪3/4 φλ. τσαγιού άχνη ζάχαρη
▪ξύσμα από 1 πορτοκάλι
▪3 φλ. τσαγιού αλεύρι γ.ο.χ. (μπορεί λίγο λιγότερο, γι αυτό να το ρίχνετε σιγά σιγά)
Υλικά για τη γέμιση:
▪1/4 φλ. τσαγιού μέλι
▪1/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
▪1/4 φλ. τσαγιού νερό
▪1 κουταλιά της σούπας. χυμό λεμονιού
▪1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
▪1 πρέζα γαρίφαλλο
▪1 φλιτζάνι τριμμένα καρύδια
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά να αφρατέψει. Στη συνέχεια προσθέτω το αλάτι, το ασπράδι και το ξύσμα και συνεχίζω το χτύπημα. Τέλος ρίχνω λίγο λίγο το αλευράκι και πλάθω με τα χέρια τη ζύμη. Γίνεται αφράτη και βελούδινη σαν του κουραμπιέ για να τη φανταστείτε) Μόλις είναι έτοιμη, τη βάζω σε μια μεμβράνη και στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσω τη γέμιση.
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το μέλι, τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού, το γαρίφαλλο και την κανέλα για να ετοιμάσουμε το σιρόπι για την γέμιση των baklava cookies. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε στην ένταση της φωτιάς, το αφήνουμε να σιγοβράσει για δέκα λεπτά και στη συνέχεια αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη για να κρυώσει το σιρόπι. Τέλος ρίχνουμε μέσα τα τριμμένα καρύδια, ανακατεύουμε καλά και είναι έτοιμο.
Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγω με το πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Να εχει πάχος μισο εκ. Κόβω κυκλάκια με τη κούπα του καφέ. Στο κέντρο κάθε κύκλου βάζω μία κουταλιά της σούπας γέμιση μπακλαβά ή μαρμελάδα.
Πιέζοντας τρία σημεία του κάθε κύκλου κλείνουμε σε τρίγωνο τη ζύμη μας κι είναι έτοιμα για να μπουν στον φούρνο!
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι άκρες, (προσοχή μη τα παραψήσετε!) τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Υλικά για τη ζύμη (για 20 μπισκότα):
▪1 φλ. βούτυρο μαλακό
▪1 κ.γλ. αλάτι
▪1 ασπράδι
▪3/4 φλ. τσαγιού άχνη ζάχαρη
▪ξύσμα από 1 πορτοκάλι
▪3 φλ. τσαγιού αλεύρι γ.ο.χ. (μπορεί λίγο λιγότερο, γι αυτό να το ρίχνετε σιγά σιγά)
Υλικά για τη γέμιση:
▪1/4 φλ. τσαγιού μέλι
▪1/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
▪1/4 φλ. τσαγιού νερό
▪1 κουταλιά της σούπας. χυμό λεμονιού
▪1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
▪1 πρέζα γαρίφαλλο
▪1 φλιτζάνι τριμμένα καρύδια
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά να αφρατέψει. Στη συνέχεια προσθέτω το αλάτι, το ασπράδι και το ξύσμα και συνεχίζω το χτύπημα. Τέλος ρίχνω λίγο λίγο το αλευράκι και πλάθω με τα χέρια τη ζύμη. Γίνεται αφράτη και βελούδινη σαν του κουραμπιέ για να τη φανταστείτε) Μόλις είναι έτοιμη, τη βάζω σε μια μεμβράνη και στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσω τη γέμιση.
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το μέλι, τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού, το γαρίφαλλο και την κανέλα για να ετοιμάσουμε το σιρόπι για την γέμιση των baklava cookies. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε στην ένταση της φωτιάς, το αφήνουμε να σιγοβράσει για δέκα λεπτά και στη συνέχεια αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη για να κρυώσει το σιρόπι. Τέλος ρίχνουμε μέσα τα τριμμένα καρύδια, ανακατεύουμε καλά και είναι έτοιμο.
Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγω με το πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Να εχει πάχος μισο εκ. Κόβω κυκλάκια με τη κούπα του καφέ. Στο κέντρο κάθε κύκλου βάζω μία κουταλιά της σούπας γέμιση μπακλαβά ή μαρμελάδα.
Πιέζοντας τρία σημεία του κάθε κύκλου κλείνουμε σε τρίγωνο τη ζύμη μας κι είναι έτοιμα για να μπουν στον φούρνο!
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι άκρες, (προσοχή μη τα παραψήσετε!) τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου