Μυδοπίλαφο του καλοκαιριού
Αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες εδώ είμαι πάλι να μοιραστώ τη συνταγή που μαγείρεψα και πάθαμε πλάκα με το Στέφανο χτες το μεσημέρι! Μυδοπίλαφο έκανα και βγήκε πεντανόστιμο, λεμονισμένο και μελωμένο. Ένα γρήγορο φαγάκι που μυρίζει θάλασσα και άκρως υγιεινό και χορταστικό! Όχι δείτε ομορφιά! Όχι, δείτε!
Από τα πιο γνωστά και χιλιομαγειρεμένα φαγητά του ελληνικού σπιτιού και ειδικά του καλοκαιριού!
Τα μύδια αποτελούν πηγή πρωτεΐνης και κατά συνέπεια αμινοξέων. Είναι πλούσια πηγή ιωδίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία τυ θυροειδούς αδένα, ψευδάργυρου, σιδήρου και μαγγανίου. Τα μύδια και γενικότερα τα οστρακοειδή θεωρούνται άκρως αφροδισιακές τροφές, όμως αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, πέραν του ότι ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή τεστοστερόνης.
Συμπεριλαμβάνοντας τα μύδια στη διατροφή σας, θα ενισχύσετε την πρόσληψη βιταμινών, ιδιαίτερα της βιταμίνης Β12, Β1, Β2, βιταμίνης Α, βιταμίνης D και βιταμίνης C. Η βιταμίνη Β12 βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης, λαμβάνοντας σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία των νεύρων και βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει το σίδηρο. Η βιταμίνη C, συμβάλλει στην ενίσχυση των ιστών και διατηρεί υγιή τα δόντια.
Υλικά για 4 άτομα (Έτοιμο σε περίπου 30'):
- 500 γρ. μύδια με μισό κέλυφος κατεψυγμένα. (Τα βρήκα στον ΑΒ και ήταν πολύ νόστιμα). Βέβαια αν βρείτε φρέσκα, ακόμα καλύτερα)
- Λίγο ελαιόλαδο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 χουφτίτσα άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 καρότο μικρό ψιλοκομμένο
- 1/2 ποτηράκι του κρασιού, κρασί λευκό ξηρό
- 1 κούπα τσαγιού ρύζι καρολίνα
- 3,5 κούπες τσαγιού νερό
- 1/2 κ.γλ. κουρκουμά σε σκόνη
- Χυμό από μισό λεμόνι μεγάλο ή από 1 μικρό
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Αρχικά πλένουμε καλά τα μύδια και στο τελευταίο ξέβγαλμα τα περνάμε από λίγο ξύδι. Τα ξεπλένουμε πάλι και τα αφήνουμε στη άκρη μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
Σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο. Ίσα να καλύψει το πάτο. Ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το καρότο και τα σωτάρουμε να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και το φέρνουμε δυο βόλτες να γυαλίσει. Σβήνουμε με το κρασί και μετά ρίχνουμε το νερό. Το ρύζι θέλει 20' , οπότε μετά τα 15' προσθέτουμε τα μύδια τα οποία θέλουν ΜΟΝΟ 5' , τον άνηθο, το χυμό λεμονιού, το κουρκουμά, αλάτι και πιπέρι. Σβήνουμε το φαγητό και τραβάμε από τη φωτιά. Αφήνουμε λίγη ώρα να σταθεί και να τραβήξει τα ζουμιά του και απολαμβάνουμε με κρύα μπύρα, ούζο ή κρασί! Καλή επιτυχία! Ό,τι χρειαστείτε με ρωτάτε φυσικά!
Υ.Γ Να σας πω ότι αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα μύδια, καθαρίζετε καλά τα μύδια εξωτερικά και τα βάζετε να βράσουν μέχρι να ανοίξουν. Όσα δεν ανοίξουν τα πετάτε!!! Κρατάτε όσα θέλετε με κέλυφος και τα υπόλοιπα τα καθαρίζετε! Κρατάτε το ζουμί και το σουρώνετε με τούλι και βαμβάκι για να το βαλετε μετά στο φαγητό αντί για νερό!!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου