Σκορδόψωμο με μυρωδικά και αρωματικό βούτυρο
{ Μία από τις πιο νόστιμες και "ιντριγκαδόρικες" γευστικές μου στιγμές είναι τα σκορδόψωμα με το βουτυράκι που σου προσφέρουν για ορεκτικό στα εστιατόρια...Εγώ τα πήγα ένα level παραπάνω, αφού το ψωμί δεν είναι ένα απλό και λιτό σκορδόψωμο και το βούτυρο ούτε κατά διάνοια σκέτο και βαρετό...Αν σου έχουν ανεβάσει την πίεση για κάποιο λόγο ή απλά σου αρέσει να κυνηγάς βρυκόλακες στον ελεύθερό σου χρόνο τότε αυτό το λαχταριστό σκορδόψωμο με δυόσμο και μυρωδικά είναι ότι πρέπει για σένα! Η κόρα του τραγανή, το εσωτερικό του αφράτο, τόσο που λιώνει στο στόμα μα το αποκορύφωμα είναι το αρωματικό βούτυρο που το συνόδευσα...Άπλωσε το πάνω σε μία φέτα ζεστό σκορφόψωμο και θα γίνει ΧΑΜΟΣ!! Τέλεια πρόταση για ορεκτικό αφού ανοίγει ιδανικά ένα τραπέζωμα με οικογένεια, φίλους ή και το ταίρι σας αφού πιστέψτε με το σκόρδο είναι πολύ απαλό και "ευγενικό" που απλά δίνει γεύση και δεν είναι έντονο που θα κάνει το ταίρι σας να τρέχει...πιστέψτε με δε θα σας το πρότεινα...ο έρωτας πάνω απ'όλα "βουτυρομελάκια" μου...! Τέλος λόγω του δυόσμου που περιέχει θυμίζει λίγο κεφτεδάκι στη μυρωδιά...ορίστε...τι άλλο θέλετε από ένα ψωμί??? *
Έξτρα tip: Φρυγανίστε μία φέτα σκορδόψωμο και απλώστε πάνω του ντοματούλα, φέτα και ελιές για μια λαχταριστή μπρουσκέτα! Συνοδέψτε με ένα ποτήρι λευκό ξηρό κρασι...♡}
Υλικά για ένα καρβελάκι:
▪500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
▪1 φακελάκι ξηρή μαγιά
▪3 κ.σ. ελαιόλαδο
▪1 κ.γλ. αλάτι
▪1/2 κ.γλ. ζάχαρη
▪1 πρέζα ρίγανη
▪2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
▪1 χουφτίτσα φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
▪1 χουφτίτσα φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
▪λίγο πιπέρι
▪1 κ.σ. ξύδι
▪ξύσμα από μισό λεμόνι
▪250 γρ. χλιαρό νερό( όχι πολύ ζεστό, να αντέχει το δάχτυλο μέσα)
▪1 αυγό και 2 κ.σ. νερό χτυπημένα μαζί για το άλειμμα
▪χοντρό αλάτι για πασπάλισμα
Για το αρωματικό βούτυρο:
▪200 γρ. μαλακό ανάλατο βούτυρο
▪ξύσμα από ένα λεμόνι
▪1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
▪1 χούφτα φρέσκο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
▪1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
▪λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι
▪1 κ.σ. ξύδι
▪αλάτι - πιπέρι
Εκτέλεση για το ψωμί:
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω τη μαγιά, τη ζάχαρη, το λάδι, το χλιαρό νερό, τα μυρωδικά, το ξύσμα, το σκόρδο και το πιπέρι και ανακατεύω καλά. Σκεπάζω και αφήνω στην άκρη για μισή ωρίτσα μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά ξαι να αφρίσει η επιφάνεια του μείγματος. Εν τω μεταξύ σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω το αλεύρι με το αλάτι. Όταν περάσει η μισή ωρίτσα ρίχνω το αλεύρι λίγο λίγο στο μπολ με το μείγμα της μαγιάς και πλάθω μέχρι να πάρω ένα ζυμάρι μαλακό και αφράτο που δε κολλάει στα χέρια. Θα το πάρει όλο το αλεύρι. Έπειτα λαδώνω ελαφρά το ζυμαράκι, το σκεπάζω και το αφήνω σε μέρος που δεν έχει κρύο και ρεύματα να φουσκώσει για μία ωρίτσα. Μετά το ζυμώνω ελαφρά, το πλάθω σε στρογγυλό καρβελάκι, το αλλείφω με το αυγό που έχω χτυπήσει με λίγο νεράκι και το πασπαλίζω με λίγο χοντρό αλάτι. Το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° στις αντιστάσεις για 35'-40' μέχρι να ροδίσει. Θα το δείτε...Αναλόγως το φούρνο σας. Το βγάζετε και όπως είναι ζεστό κόβετε σε φέτες, του απλώνετε το αρωματικό βουτυράκι και γίνεται ΧΑΜΟΣ!!!
Εκτέλεση για το αρωματικό βούτυρο:
Σε ένα μπολ ανακατεύετε με το σύρμα το βούτυρο μαζί με τα υπόλοιπα υλικά που σας προτείνω. Το βάζετε σε ένα γυάλινο βαζάκι, κλείνετε καλά και το διατηρείτε στο ψυγείο για πολλά αλείμματα!!!
Έξτρα tip: Φρυγανίστε μία φέτα σκορδόψωμο και απλώστε πάνω του ντοματούλα, φέτα και ελιές για μια λαχταριστή μπρουσκέτα! Συνοδέψτε με ένα ποτήρι λευκό ξηρό κρασι...♡}
Υλικά για ένα καρβελάκι:
▪500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
▪1 φακελάκι ξηρή μαγιά
▪3 κ.σ. ελαιόλαδο
▪1 κ.γλ. αλάτι
▪1/2 κ.γλ. ζάχαρη
▪1 πρέζα ρίγανη
▪2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
▪1 χουφτίτσα φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
▪1 χουφτίτσα φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
▪λίγο πιπέρι
▪1 κ.σ. ξύδι
▪ξύσμα από μισό λεμόνι
▪250 γρ. χλιαρό νερό( όχι πολύ ζεστό, να αντέχει το δάχτυλο μέσα)
▪1 αυγό και 2 κ.σ. νερό χτυπημένα μαζί για το άλειμμα
▪χοντρό αλάτι για πασπάλισμα
Για το αρωματικό βούτυρο:
▪200 γρ. μαλακό ανάλατο βούτυρο
▪ξύσμα από ένα λεμόνι
▪1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
▪1 χούφτα φρέσκο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
▪1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
▪λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι
▪1 κ.σ. ξύδι
▪αλάτι - πιπέρι
Εκτέλεση για το ψωμί:
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω τη μαγιά, τη ζάχαρη, το λάδι, το χλιαρό νερό, τα μυρωδικά, το ξύσμα, το σκόρδο και το πιπέρι και ανακατεύω καλά. Σκεπάζω και αφήνω στην άκρη για μισή ωρίτσα μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά ξαι να αφρίσει η επιφάνεια του μείγματος. Εν τω μεταξύ σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω το αλεύρι με το αλάτι. Όταν περάσει η μισή ωρίτσα ρίχνω το αλεύρι λίγο λίγο στο μπολ με το μείγμα της μαγιάς και πλάθω μέχρι να πάρω ένα ζυμάρι μαλακό και αφράτο που δε κολλάει στα χέρια. Θα το πάρει όλο το αλεύρι. Έπειτα λαδώνω ελαφρά το ζυμαράκι, το σκεπάζω και το αφήνω σε μέρος που δεν έχει κρύο και ρεύματα να φουσκώσει για μία ωρίτσα. Μετά το ζυμώνω ελαφρά, το πλάθω σε στρογγυλό καρβελάκι, το αλλείφω με το αυγό που έχω χτυπήσει με λίγο νεράκι και το πασπαλίζω με λίγο χοντρό αλάτι. Το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° στις αντιστάσεις για 35'-40' μέχρι να ροδίσει. Θα το δείτε...Αναλόγως το φούρνο σας. Το βγάζετε και όπως είναι ζεστό κόβετε σε φέτες, του απλώνετε το αρωματικό βουτυράκι και γίνεται ΧΑΜΟΣ!!!
Εκτέλεση για το αρωματικό βούτυρο:
Σε ένα μπολ ανακατεύετε με το σύρμα το βούτυρο μαζί με τα υπόλοιπα υλικά που σας προτείνω. Το βάζετε σε ένα γυάλινο βαζάκι, κλείνετε καλά και το διατηρείτε στο ψυγείο για πολλά αλείμματα!!!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου