Τάρτα παστέλι με ξερά σύκα και παγωτό

{ Καλοκαιράκι και η γλύκα είναι στον αέρα...τη νιώθεις, τη μυρίζεις...Κι αν όχι τη φτιάχνεις μόνος σου γιατί γι αυτό είμαστε φτιαγμένοι, για να ζούμε όσο πιο γλυκά και νόστιμα μπορούμε...Ένα γλυκάκι σα το σημερινό μόνο να ομορφύνει τις στιγμές σας με τους αγαπημένους σας μπορεί και γι αυτό σας το προτείνω...! Μην έχοντας ακόμα φύγει για διακοπές σκεφτόμουν και φανταζόμουν ηλιοβασιλέματα, μουσικές δίπλα στο κύμα, αλμυρά μαλλιά και υποβρύχια βουτηγμένα σε κρύο νερό με μπόλικα παγάκια...Το αγαπημένο μου όμως το αφήνω τελευταίο και είναι το θερινό σινεμά κάτω από τα αστέρια...Με πασατέμπο, τσιπς, γρανίτες και παστέλι ο χρόνος γυρίζει πίσω, σε πιο ξέγνοιαστες εποχές, με απόλυτη ελευθερία και οινύχτες σας θα γεμίσουν χρώματα, κίνηση και ζωή...Η ευτυχία βρίσκεται στα απλά, δε συμφωνείτε? Γι αυτό επηρεασμένη από τα παστέλια στα μπαρ των θερινών κινηματογράφων σκαρφίστηκα αυτή τη πάναπλη τάρτα με γέμιση παστέλι, ξερά σύκα, κανέλα και γαρίφαλλο. Η ζύμη αυτή της μπριζέ, βουτυράτη και τραγανή...Αμα βάλετε και παγωτάκι στο σερβίρισμα τα μουγκριτά των φίλων και αγαπημένων σας θα δώσουν ρέστα...το εγγυώμαι...}







Υλικά για τη ζύμη της τάρτας:

▪ 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
▪ 100 γρ. παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κομματάκια
▪ 1 πρέζα αλάτι
▪ 50 γρ. κρύο νερό
▪ 1 βανιλίνη
▪ 1 ταρτιέρα
▪παγωτό για το σερβίρισμα(ταιριάζει ιδανικά καιμάκι ή φυστίκι, εγώ έβαλα και τα δύο γιατί μια ζωή την έχουμε)

Εκτέλεση για τη ζύμη της τάρτας:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τη βανιλίνη. Κάνουμε μία λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε το κρύο βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει σα βρεγμένη άμμος. Το δουλεύουμε καλά. Τέλος ρίχνουμε και το νεράκι και συνεχίζουμε το πλάσιμο. Θα γίνει μία μαλακή κι ελαστική ζύμη. Τη τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε μισή ώρα στο ψυγείο.


Υλικά για τη γέμιση "παστέλι":


▪100 γρ. μέλι
▪50 γρ. καστανή ζάχαρη
▪150 γρ. νερό
▪1 κουταλιά της σούπας. χυμό λεμονιού
▪1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
▪1 πρέζα γαρίφαλλο
▪ξύσμα από μισό πορτοκάλι
▪100 γρ. σουσάμι (το καβουρντίζω ίσα ίσα 1' σε ένα τηγάνι χωρίς λάδι εννοείται)
▪6 ψιλοκομμένα ξερά σύκα


Εκτέλεση για τη γέμιση "παστέλι":


Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το μέλι, τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού, το γαρίφαλλο, το ξύσμα πορτοκάλι και την κανέλα για να ετοιμάσουμε το σιρόπι για την γέμιση της τάρτας. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε στην ένταση της φωτιάς, (εμένα που φτάνει π.χ στο 9 το χαμηλώνω στο 6-7)  το αφήνουμε να σιγοβράσει για δέκα λεπτά και στη συνέχεια αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη για να κρυώσει λίγο το σιρόπι. Τέλος ρίχνουμε μέσα το σουσάμι και τα ξερά ψιλοκομμένα σύκα, ανακατεύουμε καλά και είναι έτοιμη.

Συναρμολόγηση τάρτας:

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την απλώνουμε στη ταρτιέρα μας, (την οποία έχουμε βουτυρώσει) με τα δάχτυλα. Τη πατάμε να πιάσει καλά πάτο και τοιχώματα. Τρυπάμε παντού με ένα πιρούνι και έπειτα ρίχνουμε τη γεμιση και την απλώνουμε να πάει παντού. Γυρνάμε τα πλαινά προς τα μέσα και χαράζουμε γύρω γύρω με μαχαίρι για ομορφιά.  Ψήνουμε τη τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-° για 30'. Βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά κι έπειτα σερβίρουμε μαζί με παγωτό της αρεσκείας μας. Εγώ έβαλα καιμάκι και φυστίκι που ταιριάζει ιδανικά και μοναδικά.

Σχόλια

Best Sellers