Βερυκοκόπιτα με γλυκό βύσσινο

{Το βερύκοκο με "υ", όπως έμαθα από μικρή να το γράφω έχει άλλη σημασία για μένα... Μου θυμίζει τη συνομήλικη βερυκοκιά στην αυλή του σπιτιού που μεγάλωσα. Τα βερύκοκά της μικρά, αλλά τα πιο νόστιμα που έχω φάει ποτέ στη ζωή μου... Θυμάμαι πριν ακόμα ωριμάσουν, θυμωμένο παιδί που δε μπορούσα ακόμα να τα φάω να "πυροβολώ" με αυτά περαστικούς, από τα λευκά μαρμάρινα σκαλιά. 




Θέλω αυτή η νέα βδομάδα που ξεκινά να έχει κάτι από τότε...Κέικ θα τα κάνω αναποδογυριστό και θα είναι ίσως το πιο ρομαντικά νοσταλγικό και σκανταλιάρικο απ'όλα...







Ζουμερό και δροσιστικό, το βερύκοκο δικαίως μπορεί να ανακηρυχθεί το «φρούτο της παραλίας»! Αυτήν την περίοδο, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, βρίσκεται στα καλύτερά του. Ας το απολαύσουμε λοιπόν αγαπημένα "βουτυρομελάκια" μου!






Μπορούμε να φτιάξουμε εξαιρετικά γλυκά, μαρμελάδες, κομπόστες, λικέρ, ακόμα και γρανίτες. Εμπνευστείτε σήμερα όμως από τη παρακάτω συνταγή μιας και τα κέικ ποτέ δεν είναι αρκετά!!!




Yλικά για ένα μέτριο τσέρκι ή μια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση:


  • 700 γρ.βερύκοκα πλυμένα και σε κομμάτια
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 3 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

  • Για το κέικ:
  • 3 αυγά
  • 1 φλ.τσαγιού ζάχαρη
  • 1 και 1/2 φλ.του καφέ σπορέλαιο
  • 1 και 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 3 βανιλίνες
  • Γλυκό βύσσινο για το σερβίρισμα (ή ότι γλυκό θέλετε)



Εκτέλεση:  

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Πλένετε τα βερίκοκα, τα ανοίγετε στη μέση και αφαιρείτε το κουκούτσι τους. Κόβετε το κάθε βερίκοκο στα τέσσερα και τοποθετείτε τα κομμάτια στον πάτο μιας φόρμας με τρύπα στη μέση. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, κόβετε το βούτυρο σε κυβάκια και το σκορπάτε κι αυτό πάνω από τα βερίκοκα. Ψήνετε τα βερίκοκα για 15 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν.
  1. Στο μεταξύ χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη για 8 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτετε τις βανίλιες, το λάδι και το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  2. Βγάζετε τη φόρμα με τα βερίκοκα από το φούρνο, με ένα πινέλο λαδώνετε τα πλαϊνά της φόρμας και αδειάζετε πάνω από τα βερίκοκα τη ζύμη του κέικ. Κατεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 175οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδοκοκκινίσει το γλυκό.
  3. Ξεφουρνίζετε το κέικ και μετά από λίγο περνάτε ένα μαχαίρι μεταξύ του κέικ και των τοιχωμάτων της φόρμας για να το βοηθήσετε στο ξεφορμάρισμα. Το αναποδογυρίσετε σε πιατέλα και αφού κρυώσει το περιχύνετε με λίγο γλυκό βύσσινο και το σερβίρετε.
💗Extra tip. Του πάει πολύ και λίγο παγωτάκι από δίπλα!!!

💗Extra tip no2. Τα κουκούτσια από τα βερύκοκα φυτέψτε τα παντού στο πέρασμά σας!!!



Σχόλια

Best Sellers