Τυρόπιτα "Κατίνα Σαλαμάκι"

{Πάντα πίστευα ότι όλους μας καθορίζει το παρελθόν μας, τα βιώματά μας απ'όταν ήμασταν παιδιά, ακόμα και οι αναμνήσεις των γονιών μας που μας λένε που και που σαν μικρές ιστοριούλες την ώρα που τρώμε όλοι μαζί...Μια τέτοια "μικρή" ιστορία μ'έκανε να αγαπήσω τον μαγικό τόπο της μαμάς μου, το Κατάκολο Ηλείας..."Παιδάκι ακόμα, όταν καμιά φορά με έστελνε η γιαγιά σου η Θοδώρα για ψώνια στο μπακάλη του χωριού, πάντα έλεγα στον μπακάλη "κυρ Καλάβρια τα ρέστα δώστε τα μου σαλαμάκι" και μετά γύρναγα σπίτι σιγά σιγά ακροθαλασσοπατώντας και χαζεύοντας τρώγοντας το σαλαμάκι....Πάντα αργοπορημένη, αλλά άξιζε το κόπο!!" Όλη αυτή η εικόνα που μου μετέφερε μ έκανε ακόμα και τώρα που μεγάλωσα να δίνω σημασία σ αυτές τις μικρές στιγμές και φυσικά ν αγαπήσω το σαλαμάκι!!! Επίσης δε θα μπορούσα να προσπεράσω την αγαπημένη μου σκηνή από τον ελληνικό κινηματογράφο με το θρυλικό "ΚΑτίνα σαλαμάκι!!! Σημερα λοιπόν επηρεασμένη από όλα αυτά, εφτιαξά τη πιο φανταστική τυρόπιτα με σαλάμι μπύρας και σουσάμι. Με τη πιο τέλεια τραγανή απ'έξω και αφράτη  μέσα, ζύμη που έχετε φτιάξει. Δε θα χρειαστείτε ούτε τσέρκι, ούτε πλάστη ούτε να είστε κορυφαία "ανοιχτήρια φύλλου". Θα με θυμηθείτε!!!





Υλικά για τη ζύμη:


▪1 φλ. τσαγιού σπορέλαιο
▪1 φλ. τσαγιού γάλα χλιαρό(όχι καυτό)
▪1/2 κ.γλ. ζάχαρη
▪1 κ.σ. ξύδι
▪1/2 κ.γλ. αλάτι
▪1 κ.γλ. μαγιά
▪400 γρ. φαρινάπ

Για τη γέμιση:

▪300 γρ. Φέτα
▪3 κ.σ. γιαούρτι
▪1 αυγό 
πιπέρι
▪μία πρέζα μοσχοκάρυδο

Για το από πάνω της ιστορίας:

▪Σαλάμι μπύρας
▪Σουσάμι

Εκτέλεση:



Σε ένα μπολ ρίχνω το σπορέλαιο, το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύδι και τη μαγιά και ανακατεύω μέχρι να διαλυθούν. Στη συνέχεια αρχίζω να ρίχνω λίγο λίγο το αλεύρι και πλάθω τη ζύμη. Μόλις η ζύμη μαζευτεί σε μια μπάλα τη χωρίζω στα 2. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, αφράτη και λαδένια. Επειτα ανοίγω τα 2 μέρη σε στρογγυλά φύλλα με τα δάχτυλα πιέζοντας από το κέντρο προς τα έξω. Να έχει πάχος 1 εκ. Δε μας απασχολεί αν κάνει τρύπες. Απο εκεί θα βγει το τυράκι, θα τραγανήσει και θα γίνει ακόμα πιο νόστιμη η πίτα μας.




Για τη γέμιση:

Σε ένα μπολ ρίχνω το αυγό και το χτυπάω με το σύρμα. Έπειτα προσθέτω το γιαούρτι και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος τρίβω μέσα στο μείγμα και τη φέτα με το χέρι. Πιπεράκι- μοσχοκάρυδο κι έτοιμη.





Στη συνέχεια απλώνω στο ένα φύλλο τη γέμιση που έχω φτιάξει αφήνοντας γύρω γύρω  περιμετρικά 2 εκ. κενό.






Τώρα σκεπάζω με το δεύτερο φύλλο που έχω ανοίξει κατά τον ίδιο τρόπο και κλείνω γύρω γύρω καλά. 




Ρίχνω σε όλη τη πίτα το σουσαμάκι.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 150° για 30-35' μέχρι να ροδίσει καλά. 15' λεπτά πριν το ξεφούρνισμα τη βγάζω για λίγο και απλώνω στο κέντρο το σαλαμάκι. Τη ξαναβάζω στο φούρνο και ψήνω  άλλα 15'. Βγάζω, αφήνω να κρυώσει και σερβίρω.

Σχόλια

Best Sellers