Cantuccini με καρύδια και ξερά σύκα
Σας έχω το τέλειο κέρασμα για τους πρωινούς χριστουγεννιάτικους καφέδες σας και έρχεται απευθείας από Τοσκάνη.
Σήμερα στα δικά μου cantuccini έβαλα ξερά σύκα και καρύδια. Εσείς μπορείτε να επιλέξετε το δικό σας συνδυασμό.
Σας προτείνω μερικούς παρακάτω:
- Φυστικια Αιγίνης-κεράσια αποξηραμένα
- Αμύγδαλα-ξερά βερύκοκα
- Καρύδια-σταφίδες
- Φουντούκια-δαμάσκηνα
Υλικά για 60 κομμάτια;
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. ζάχαρη ψιλή λευκή
- 1,5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 200 γρ. καρύδια χοντροτριμμένα στο μπλέντερ
- 200 γρ. ξερά σύκα ψιλοκομμένα
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- Ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
- 4 αυγά
- 2 κ.σ οποιοδήποτε λικέρ έχετε ή κονιάκ ή κάποιο ρούμι (εγώ έβαλα ρούμι😉)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στον αέρα στους 180. Στρώνετε δύο ταψιά με λαδόκολλα. Ανακατεύετε τα στεγνά υλικά στο κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ αν δεν έχετε. Κάνετε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνετε τα αυγά και το λικέρ ή το κονιάκ ή το ρούμι.
Αν δουλεύετε στο μίξερ χτυπάτε καλάμε το φτερό μέχρι να πάρετε μια αρκετά σφιχτή ζύμη.
Αν δουλεύετε με τα χέρια ζυμώστε. Το αποτέλεσμα θα βγει το ίδιο απλά θα κουραστείτε λίγο.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη και με βρεγμένα χέρια φτιάχνετε 4 κυλίνδρους 20 εκ.
Ακουμπάτε 2 κυλίνδρους σε κάθε ταψί αφήνοντας κενό ανάμεσά τους και πιέζετε ελαφρά προς τα κάτω να πλατύνουν.
Ψήνετε για 30', ξεφουρνίζετε και μόλις κρυώσουν ελαφρά τα κόβετε σε ροδέλες 1 εκ. με ίσο μαχαίρι.
Τα ακουμπάτε πάλι στη λαδόκολλα ξαπλωτά και τα ψήνετε για άλλα 6'.
Τα μπισκότα μπορεί να φαίνονται μαλακά, αλλά όσο κρυώνουν θα γίνονται πιο τραγανά.
Τα τυλίγετε σε σακουλάκια και τα δωρίζετε μαζί με ενα μπουκάλι κόκκινο γλυκό κρασί.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου