Η Μοντέρνα Μπομπότα μου

{ Οι παλιότεροι θα θυμηθούν και οι νεότεροι θα μάθουν! Τροφές γνώριμες και αγαπημένες στους παλαιότερους, που με αυτές μεγάλωσαν γενιές και γενιές, αλλά σπάνια εμφανίζονται στο τραπέζι των νεότερων. Αξίζει να τις ανακαλύψουμε ξανά, να τις γνωρίσουμε καλύτερα και να τις καταναλώνουμε πιο συχνά. Το αγαπημένο και κάπως ξεχασμένο καλαμποκάλευρο αποφάσισα να αξιοποιήσω και να του δώσω μια νέα πνοή μέσα από τη σημερινή μου συνταγή. Είναι εξαιρετικό από άποψη βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων και σίγουρα η γεύση του, μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω...Πιστεύω δυνατά ότι ο καθένας, είναι το παρελθόν του! Βγάλτε αυτό το ψωμάκι, φτιαγμένο από τα χεράκια σας στο τραπέζι και θα γίνει χαμός! Νόστιμο, μυρωδάτο και πάνω απ'όλα εντυπωσιακό χωρίς καθόλου κόπο( απλά τα ρίχνεις όλα σ' ένα μπολ)!! Θα μυρίσει το σπίτι σας ζεστασιά και θαλπωρή...Υπάρχει κάτι πιο ωραίο? Είναι τόσο απλό που θα το φτιάχνετε συνέχεια..! Τα υλικά πανεύκολα, σίγουρα δε θα χρειαστεί να πεταχτείτε στο σούπερ μάρκετ! Αφήστε το σκέτο ή βάλτε μέσα ότι θέλετε..Εγω π.χ έβαλα φετούλα! Μια ωραία εναλλακτική είναι οι ελιές... Extra tip: Είναι ιδιαίτερα χορταστικό και δεν ανεβάζει απότομα το σάκχαρο στο αίμα!}











Υλικά για ένα τσέρκι 26 εκ. διάμετρο:

▪2,5 ποτήρια του νερού καλαμποκάλευρο
▪1,5 ποτήρι του νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
▪1 φακελάκι μαγιά ξηρή
▪1 κ.γλ. αλάτι
▪1/2 κ.γλ. ζάχαρη
▪2,5 ποτήρια του νερού χλιαρό νερό (500 ml)
▪1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο (200 ml)
▪1 κ.σ. ξύδι
▪200 γρ. φέτα τριμμένη με το χέρι

Για το στόλισμα:

▪Σουσάμι (προαιρετικά)
▪μαιντανό
▪ντοματίνια
▪φαντασία

Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνω το νερό και ίσα ίσα το ζεσταίνω μέχρι να γίνει χλιαρό...μη το παραζεστάνετε!!!
Βγάζω από τη φωτιά, ρίχνω μέσα την μαγιά και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί! Το αφήνω στην άκρη.

Σε ένα μπολ ρίχνω τα αλεύρια, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύω με το σύρμα. Κάνω μία λακουβίτσα και ρίχνω το λάδι και το ξύδι. Συνεχίζω το ανακάτεμα.
Τέλος προσθέτω και το νερό με τη διαλυμένη μαγιά και ανακατεύω. Αυτό ήταν!! Δύσκολο?? Προσθέτω και τη φέτα τριμμένη με το χέρι και ανακατεύω!! Ρίχνω το μείγμα σε ένα λαδωμένο τσέρκι με λαδόκολλα στο πάτο του, το σκεπάζω για μισή ωρίτσα με μια πετσέτα να διπλασιαστεί. (Θα βγει ένας παχύς χυλός σαν το μείγμα ενός κέικ.)


Αφού περάσει η μισή ωρίτσα βάζω το σουσάμι πασπαλιστό πάνω από το ψωμί και μετά αφήνω τη φαντασία μου ελεύθερη και " ζωγραφίζω " πάνω του με ντοματίνια και φύλλα μαιντανού.




Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C  για 30'. Βγάζω από το φούρνο και ξεφορμάρω μόλις λίγο κρυώσει.

Σχόλια

Best Sellers