Google+ Followers

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016

Αφράτη σταφιδόπιτα με μους πορτοκάλι και μαρμελάδα

{ Η σημερινή συνταγή δε περιγράφεται με λόγια, αλλά θα προσπαθήσω επειδή την έχω ήδη δοκιμάσει οπότε έχω το αβαντάζ!! Η βάση θυμίζει σε γεύση σταφιδόψωμο αλλά πιο τραγανό απ'έξω! Στο εσωτερικό του παραμένει αφράτο και ζουμερό....Από πάνω έρχεται να το δροσίσει αυτή η πεντανόστιμη και ελαφριά μους πορτοκάλι που ταιριάζει ιδανικά με τις σταφίδες και τη κανέλα της βάσης... Μου αρέσει τόσο πολύ αυτή η σταφιδόπιτα που μέχρι και κεράκια θα έσβηνα πάνω της...Ακόμα είναι φανταστική επιλογή για πρωινό και απογευματινό...Δεν έχει αυγά, ούτε βούτυρο...Επίσης μπορείτε να φτιάξετε τη μους σκέτη και να τη σερβίρεται σε ποτήρια με λίγη μαρμελάδα από πάνω...!! Είναι τόσο νόστιμη και από μόνη της!! Υγιεινά και νόστιμα όπως πάντα...Αξίζει κάθε κουταλιά το σημερινό γλύκισμα!! Enjoy!!!








Υλικά για τη σταφιδόπιτα ( για ταψάκι 26 εκ. Διαμ.):

▪4 φλ. τσαγιού αλεύρι
▪3 κ.γλ. baking powder
▪1 κ.γλ. σόδα
▪1/4 κ.γλ. αλάτι
▪1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
▪1 φλ. τσαγιού σπορέλαιο
▪1/2 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκάλι
▪1/2 φλ. τσαγιού νερό
▪1 κ.γλ. κανέλα
▪ξύσμα από ένα πορτοκάλι
▪1 φλ. τσαγιού σταφίδες
▪1/2 φλ. τσαγιού καρύδια κοπανισμένα

Για τη μους πορτοκάλι:

▪1/2 κεσεδάκι γιαούρτι 2%
▪250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
▪1/2 κουτάκι ζαχαρούχο γάλα
▪ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Για το σερβίρισμα:

▪3-4 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι ( την οποία ζεσταίνω λίγο για να ρέει πιο εύκολα)

Εκτέλεση για τη σταφιδόπιτα:

Σε ένα μπολ αναμειγνύω το αλεύρι, το baking, τη σόδα, το αλάτι και τη κανέλα. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°.
Χτυπάω στο μίξερ τη ζάχαρη με το σπορέλαιο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτω το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και το νερό και χτυπάω για λίγο ακόμα. 
Προσθέτω το μείγμα του αλευριού και ανακατεύω με μία σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί καλά.
Τέλος ρίχνω τις σταφίδες και τα καρύδια. Ανακατεύω καλά να πάνε παντού. Θα βγει ένα αρκετά σφιχτό μείγμα, οπότε θα χρειαστεί ένα κουτάλι το οποίο θα βρέχω για να το στρώσω στο ταψί.




Στρώνω οπότε το μείγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψάκι. ( Εγώ στρώνω και λαδόκολλα στον πάτο, έτσι ξεφορμάρεται τέλεια) Ψήνω για 35' και βγάζω. 




Ξεφορμάρω για να μη μας ιδρώσει και το αφήνω να κρυώσει για να απλώσω από πάνω τη μους πορτοκάλι.

Εκτέλεση για τη μους πορτοκάλι:

Χτυπάω στο μίξερ το ζαχαρούχο με τη κρέμα γάλακτος μέχρι να αφρατέψει 3'-5'. Στη συνέχεια προσθέτω το ξύσμα πορτοκαλιού. Τέλος ρίχνω και το γιαουρτάκι. Χτυπάω 5' ακόμα και ύστερα βάζω τη μους στο ψυγείο να σφίξει για μισή ωρίτσα να σφίξει. Μετά την απλώνω πάνω από τη σταφιδόπιτα και σερβίρω με λίγη μαρμελάδα πορτοκάλι από πάνω. Διατηρείται εκτός ψυγείου...