Λαχταριστή μακαρονόπιτα φόρμας με καπνιστό χοιρινο

{Ένα λαχταριστό φαγητό που εντυπωσιάζει και από εμφάνιση και από γεύση. Όποτε το φτιάχνω μυρίζει φανταστικά όλη η γειτονιά. "- ρε Νίκη έλεος..!!" - Ακούω από δίπλα μια φωνή...} Φτιάξτε το σε μια γιορτή ή στο κυριακάτικο τραπέζι και θα με θυμηθείτε...



Υλικα για τα φύλλα:

▪ 6 φύλλα κρούστας
▪Λίγο λάδι για το άλειμμα

Για τη γέμιση:

▪250 γρ. μακαρονάκι κοφτό
▪1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
▪350 γρ. καπνιστό χοιρινό σε κυβάκια
▪1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
▪1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
▪1 φλιτζάνι συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
▪1/2 κ.γλ κανέλα
▪1/2 κ.γλ. μπαχάρι σε σκόνη
▪3 κ.σ αλεύρι
▪1 αυγό χτυπημένο
▪1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
▪Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βράζω τα μακαρόνια 2-3 λεπτά λιγότερο απ'όσο αναγράφεται στη συσκευασία, ώστε να γίνουν αλ ντέντε. Τα σουρώνω και κρατάω 2 φλιτζάνια από το νερό γιατί θα τα χρειαστώ μετά.

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι αφού το αλατίσω μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτω το σκόρδο, το καπνιστό χοιρινό και τη ντομάτα ανακατεύοντας για λίγο ακόμα. Ρίχνω τη κανέλα, το μπαχάρι και το αλεύρι κι συνεχίζω το σοτάρισμα για λίγο μέχρι να αρχίσει να πιάνει το αλεύρι στο πάτο της κατσαρόλας.

Σβήνω με τα δυο φλιτζάνια του τσαγιού νερό που έχω κρατήσει και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα ξύνοντας το πάτο για να διαλυθεί το αλεύρι και να ενωθεί με τη σάλτσα. Μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά για 5-7 λεπτά μέχρι να δέσει.

Αποσύρω και προσθέτω το μακαρονάκι, το αυγό, το τυρί, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω. Έτοιμη η γέμιση!

Λαδώνω μία φόρμα για κέικ με τρύπα ή εναλλακτικά ένα στρογγυλό ταψί για πιο εύκολα. Λαδώνω 3 φύλλα κρούστας ένα ένα και τα στρώνω στη φόρμα εφαρμόζοντας τα στα τοιχώματα της αλλά και γύρω από το λαιμό της τρύπας και φροντίζω οι άκρες να εξέχουν από τη φόρμα. Αδειάζω με προσοχή το μείγμα και σκεπάζω με προσοχή με τα υπόλοιπα 3 φύλλα τα οποία λαδώνω επίσης. Κόβω τα περισσεύματα των φύλλων που εξέχουν και φέρνω τις άκρες τους προς τα μέσα και τις στριμώχνω στα τοιχώματα για να σφραγιστεί η γέμιση. Αλείφω την επιφάνεια με λίγο λάδι και ψήνω στους 180° για 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει καλά. Το αφήνω να κρυώσει λίγο και ξεφορμάρω. Συνοδεύω με πράσινη σαλάτα ή το καλοκαίρι με μια χωριάτικη και απολαμβάνω..

Καλή επιτυχία!!

Σχόλια

Best Sellers