cocoa bread


{{{ Το κακάο δίνει στο ψωμί μια ιδιαίτερα ευχαριστη μυρωδιά και γεύση...Σερβίρετέ το στο πρωινό σας αλειμμένο με βουτυρόμελο ή μαρμελάδα και απλά θα το λατρέψετε! Βγαίνει φουσκωτό με τραγανή κόρα και αφράτο εσωτερικό! Έτοιμο ψωμάκι από τα χεράκια σας πολύ εύκολα και γρήγορα! Μη ξεχάσω ότι ταιριάζει ιδανικά με λαδερά και κοκκινιστά...θα με θυμηθείτε...προτείνω ανεπιφύλακτα!}


















Υλικά για 2 μέτρια φρατζολάκια ή 9 μικρά:

▪4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
▪2/3 φλιτζ. τσαγιού κακάο σε σκόνη, κοσκινισμένο
▪1 κουτ. γλυκού αλάτι
▪1 φακελάκι ξηρή μαγιά
▪2 κουτ. σούπας ζάχαρη
▪1 κ.γλ.κανέλα
▪περίπου 1½ φλιτζ. τσαγιού (300 ml) χλιαρό νερό
▪1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
▪Ξύσμα από 1 πορτοκάλι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το αλεύρι, το κακάο το οποίο έχω κοσκινίσει, το αλάτι, τη μαγιά, το ξύσμα, τη κανέλα και τη ζάχαρη και ανακατεύω. Κάνω στη μέση μία λακκούβα και ρίχνω λίγο λίγο το νεράκι και το ελαιόλαδο και πλάθω καλά. Αν χρειαστεί και δω ότι μου κολλάει η ζύμη ρίχνω ακόμα λίγο αλευράκι. Βλέποντας και κάνοντας. Πλάθω για ένα 5λεπτο σε αλευρωμένη επιφάνεια. Έπειτα βάζω τη ζύμη σε  ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ τη σκεπάζω και την αφήνω μία ωρίτσα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί. Μετά χωρίζω τη ζύμη στα 2 και φτιάχνω δυο στρογγυλά καρβελάκια. Τα σκεπάζω και τα αφήνω στην άκρη μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος. Τον ανάβω να προθερμανθεί στους 200° και έπειτα βάζω τα ψωμάκια να ψηθούν για περίπου 35-40'. Αν κάνω 9 μικρά ψήνω για 20' μόνο!  Για να δω αν είναι έτοιμο, χτυπάω με τα δάχτυλα μου το κάτω μέρος του ψωμιού –πρέπει να βγάλει έναν «κούφιο» ήχο. Βγάζω το ψωμί και το αφήνω να κρυώσει καλά σε μια σχάρα. 

Σχόλια

Best Sellers